3D Ürün Tarama Hizmetleri
3D Ürün Tarama Hizmetleri Nedir?
3D Ürün Tarama Hizmetleri
3D tarama, elle tutulabilir bir nesnenin bilgisayar ortamı için 3 boyutlu bir temsilinin hızlı, tutarlı ve kolay biçimde oluşturulmasına denir. Yani 3D CAD datası olmayan bir parçanın CAD datasını oluşturmak için gerçekleştirilen işlemdir.
3D baskılar, 3D yazıcılardan alınır ve baskı yapılmadan önce CAD modelinin tamamlanmış olması gerekir. Model, tasarım mühendisleri tarafından en baştan çizilebileceği gibi 3D tarayıcılar yardımıyla nesne üzerinden doğrudan da oluşturulabilir. Dolayısıyla 3D ürün tarama hizmetleri model oluşturmanın bir çeşididir.
3D tarama ile elde edilen nesne dataları, müşterilerin isteklerine göre kalite kontrollerinden geçirilir ve tersine mühendislik uygulamaları, özel yazılımlar kullanılarak ideal seviyeye taşınır. İlla ki değişiklik yapılmak zorunluluğu yoktur. STL, OBJ gibi çeşitli formatlarda da müşterilere teslim edilebilir.
Endüstriyel Kesim olarak en yeni nesil sistemlere sahibiz. Farklı lens başlıklarımızla mikro seviyedeki nesnelerden dev bir fabrikaya kadar farklı boyutlardaki nesneler için üç boyutlu prototip hizmetleri geliştiriyoruz. En hassas tarama deneyimlerini müşterilerimize sunuyoruz. Taraması yapılacak olan nesnenin canlı, cansız, hareketli, hareketsiz olmasının herhangi bir önemi yok. Taşınır, taşınmaz durumuna göre hizmetlerimizi her şekilde yerine getiriyoruz.
3D Ürün Tarama Hizmetlerinin Uygulama Alanları
Üç boyutlu prototip hizmetleri özellikle endüstriyel alanda uzun yıllardır kullanılıyor. Ar-Ge laboratuvarlarında, cerrahlarca, diş hekimlerince, tasarımcılarca, mimarlarca, araba üreticilerince, girişimcilerce, uzay ve havacılık şirketlerince, mühendislerce ve elle tutulur ürü fikri olan diğer her kesim ve herkes tarafından üç boyutlu prototipler, baskılar kullanılabilir.
Ülkemizde yeni yeni uygulanmaya başlayan 3D ürün taramaları ve baskıları dünyanın farklı yerlerinde çok ileri boyutlara taşınmış durumda. Eğitim müfredatlarında, atölyelerde ve çocukların zihin gelişimlerini kuvvetlendirme 3 boyutlu baskı ve taramalar üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Seri üretime yardımcı kalıpların, kalıp taramalarının yapıldığı gibi doğrudan ürünü çıkartacak prototip sistemleri üzerinde çalışılmaktadır. Çeşitli markalar gıda hammaddeleri kullanarak yiyecek inşa eden üç boyutlu yazıcı ve tarayıcı sistemlerini satışa sunmuşlardır.
3D ürün tarama hizmetleri gün geçtikçe daha fazla rağbet görüyor. Çünkü bu sistem pek çok sorunu çözüyor. Eğer yeniden üretilmek istenen ürünün 3D datası yoksa bu sayede çıkartılabiliyor. Orijinal tasarım yetersiz dokümantasyona sahipse 3D tarama yapılabiliyor. Müşterilerin ihtiyaç duyduğu; fakat artık üretimi yapılmayan bir ürün üretilebiliyor. Rakip ürünlerin iyi ve kötü özellikleri analiz edilebiliyor. Ürün tasarımındaki revizyon ihtiyaçları karşılanabiliyor. Orijinal CAD datası güncel imalat yöntemleri için yeterli değilse onun üzerinde yeni eklemeler ve değişiklikler çok daha hızlı gerçekleştirilebiliyor. Çalışan parçalarda bozulma kontrolleri hızlıca yapılabiliyor.
3D ürün tarama hizmetleri en sık şu alanlarda kullanılıyor:
- Kişiye özel protez geliştirmelerinde,
- Kalite kontrol işlemlerinde,
- CAD dosyası bulunmayan ürünlerin benzerini üretmek için kalıp taramasında,
- Tersine mühendislik işlemlerinde,
- Tarihi eserlerin 3D modellemelerinde,
- Otomotiv sektörünün özellikle yan sanayi parçalarının üretiminde.
3D ürün Taraması Nasıl Yapılır?
3D ürün tarama teknolojisinde 3D data oluşturulmak istenen nesne, optik tarayıcılar ile taranır. Özel bir yazılım ile projektör ışınları nesnenin üzerinde gezdirilirken iki adet sensörlü kamera süreci aralıksız kayıt altına alır. Projektör ışınları nesnenin üzerinde gezindikçe kameralar, mesafe ve şekil değişikliklerini XYZ ekseninde 3 boyutlu olarak kaydeder. Işınlar nesnenin bütün yüzeylerini yakalamak için hareket ettiği esnada nokta bulutu adı verilen milyonlarca nokta halinde bilgisayar ekranında görüntü oluşur. Data toplama süreci son derece hızlıdır ve saniyede 750.000 nokta alınarak işlem gerçekleştirilir. Nokta bulutu datalarının tamamlanmasından sonra kaydedilerek birleştirilir. Çeşitli yazılımlar kullanılarak hazır hale getirilir.