3D Prototip Component Çizim

Geri Dön

3D Prototip Component Çizim Nedir?

3D Prototip Component Çizim

3D prototip yakın zamanda evlere girmeye başlamış olsa da endüstriyel alanda uzun yıllardır kullanılmaya devam ediyor. Özellikle Ar-Ge çalışmalarında yoğun şekilde kullanılıyor. Yeni nesil bir teknoloji olan 3D, alışılagelmiş 2D’nin aksine üç boyutlu bir görünüm elde etmeyi sağlıyor. Yani bir cismin uzay boşluğundaki konumunu tanımlayan, bir nevi adresini veren XYZ koordinatları bahis mevzu oluyor. Yani 3D teriminin söz konusu olduğu yerde cisimler en, boy ve derinlik olarak tanımlanabiliyor.

3D prototipcomponent çizim ile bilgisayar destekli tasarım yazılımları (computeraideddesing-CAD) yardımıyla geometrileri farklı materyaller kullanılarak adeta bir bina inşa edermiş gibi katman katman üreterek oluşturuluyor. Bu üretim metodu, dünya genelinde farklı isimlerle anılsa da ülkemizde hızlı prototipleme, 3 boyutlu baskı, 3 boyutlu yazıcı, katmanlı üretim tekniği, eklemeli üretim, katmanlı imalat gibi isimlerle kendine yer buluyor.


3 boyutlu yazıcılar kullandıkları malzemelere, üretim hassasiyetlerine, baskı büyüklüğüne, tekrarlanabilirdik değerine göre çeşitlere ayrılıyor. Piyasada bulunan ve en fazla tercih edilen yazıcılar Polyjet, EDM, SLS ve SLA metotlarını kullanıyor. İlk olarak 1970 yılında kullanılmaya başlayan nümerik kontrol sistemleri günümüzde çok daha gelişmiş ve yepyeni bir boyut kazanmıştır. Üç boyutlu prototip hizmetleri de gelişen teknoloji ve altyapı ile birlikte yeni üretimler için kullanılmaya devam etmektedir. Bir 3D yazıcıda baskı yapabilmek için öncelikle CAD model tamamlanmış olmalı. Bu 3D model, tasarım mühendisleri yardımıyla en baştan çizilebilir ya da 3D tarayıcılar yardımıyla nesne üzerinden direkt oluşturularak elde edilebilir.


3D Prototip Component Çizim ile Yapılabilecekler

Üç boyutlu prototip hizmetleri ile neler yapılabileceği en çok akla gelen sorudur. Buna en basit haliyle hayal edebildiğiniz ve 3D olarak çizebileceğiniz her şey diyebiliriz. Damarlarda gezebilecek ve buralardaki tıkanıklıkları açabilecek robotlar da buna dahildir, bir uzay aracı için çok katlı barınaklar inşa edebilmek de. 3D prototip component çizim uygulamalarının en fazla tercih edildiği alanları ise şöyle sıralayabiliriz:


  • Doğrudan üretim,
  • Ürün geliştirme,
  • Görsel numune,
  • Fonksiyonel test,
  • Mimari maketler,
  • Pazarlama iletişimi,
  • Sanatsal çalışmalar,
  • Dental medikal.

Seri üretim sistemlerinde 3D prototiplerin kullanımı son derece artmıştır. Bir taraftan ilerleyen mühendislik yöntemleri diğer taraftan üç boyutlu yazıcı teknolojisindeki gelişmeler ile doğrudan kullanıcıya yönelik ürünler hızlı şekilde yapılabilmektedir. Şu an imalat endüstrisinin belli bir yüzdesini oluştursa da bir 10 yıl sonra endüstrinin %50’sine hâkim olacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla seri üretime yardımcı olan kalıpların üretimi yerine dorudan ürünü çıkartabilecek prototip sistemleri çok daha fazla hayatımıza getirecektir. Dünya genelinde bazı markalar makine endüstrisinin çok daha ilerisine bu teknolojiyi taşımış, gıda ham maddelerini kullanarak yiyecek inşa edebilen 3D yazıcı sistemleri geliştirmişlerdir. Bu da üretim süreçlerinin, ürün estetiğinin, görünümünün gün geçtikçe çok daha değişeceğini göstermektedir.


Üç Boyutlu Prototip Hizmetlerinden Kimler Yararlanabilir?

3D Prototip Component Çizim ile birlikte hızlı prototipleme çok geniş bir kesim tarafından kullanılmaktadır. Başta Ar-Ge laboratuvarları olmak üzere cerrahlar, araba üreticileri, mimarlar, diş hekimleri, havacılık şirketleri, uzay girişimcileri, pazarlamacılar, girişimciler, mühendisler, öğrenciler bu teknolojiyi kullanabilmektedir. Dolayısıyla elle tutulabilen ürün fikri olan herkes 3D yazıcı çözümlerinden faydalanabilmektedir. Pek çok ülke çocuklara erken yaşlarda bunun eğitimin vermeye başlamış, baskı atölyeleri kurulmuştur. Alanında uzman ekibimizle birlikte üç boyutlu prototip çözümlerimiz çizim, baskı, tasarım, ürün tarama gibi 3D’ye dair her alanda devam etmektedir. Sektöre ve müşteri taleplerine göre projelerimiz şekillendirilmekte, en doğru sonuçlar ortaya çıkarılmaktadır.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial