Polyester Sünger Kesim
Polyester Sünger Kesim
Polyester sünger yaygın olarak kullanılan bir kumaştır. Şimdiler de kullanım alanı da artmış durumdadır.PES polimerin bir kategorisidir. Özel olarak ana bağları içerisinde estek fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimeridir. Doğal kaynaklı olmayan ve kimyasal bileşiklerinden üretilmiş olan elyaflara sentetik elyaf adı verilir. Bunlar elementler ve bileşiklerden oluşturulan polimerlerden üretilmiş yapılardır. Poliesterler tekstil de çok fazla kullanılan ve önemli bir yere sahip olan elyaflardır. Eriyik hale getirilen elyaf hammaddesi hava ile teması olmadan düzeye doğru pompalanır. Ardından elyaf çekimi yapılır. Daha sonra da tekstüre edilir. Bobinlere sarılır. Filament adı verilen elyaf istenilen boylarda kesilir. Kesik elyaf iplikçiğinde yüzde yüz PES olarak ya da diğer elyaflarla birlikte harmanlanır. Böylece iplik üretimi gerçekleşmiş olur.
Polyester Sünger Nedir ve Nerede Kullanılır?
Poliester liften imal edilen kumaşın kullanımı son derece artmış durumdadır. Sıklıkla pamuk lifleri ile birlikte kullanılır. Kaliteli özelliklere sahip giysiler üretimekte tercih edilir. Elde edilmesi kolay bir kumaştır. Aynı zamanda doğal liflere yakın özellik gösterir. Poliester diğer liflerle karıştırılıp kullanılabilen bir ürün özelliği gösterir. Bir alkol ile dikarboksilik asidin kondenzasyonundan elde edilir. Kimyasal yapısı üç grupta incelenir;
- Grup PET (polietilen tereftalat) lifleri,
- Grup PCDT (poli-1.4 sikloheksil-dimetilen-tereftalat) lifleri,
- Grup Modifiye (yeni) polyester lifleri,
Pes polyester sünger tekstil de çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Tek başına kullanılabildiği gibi diğer liflerle karıştırılıpta kullanılanilir. Tafta, saten ve organze gibi çeşitli kumaşlar üretilir. Poliester lifleri en çok pamukla karıştırılır. Ama yün, ipek, akrilik, viskoz ve keten lifiyle de kullanılır.
Pes polyester süngergiyim sektöründe gömlek, takım elbise, mont, kaban, iç giyim ve pardösü de kullanılan bir liftir. Ev tekstil ürünlerinde yatak ve masa örtüsü, nevresim, halı ve perdelik kumaşta tercih edilir. Endüstriyel alanda ise balık ağı, halat, dikiş ipliği, otomobil lastikleri ve yelken bezinde polister vardır.
Polyester Sünger Uygulama Alanları
Polyester sünger iki yöntemle elde edilir. İlkinde başlangıç malzemesi olarak glikol ve dimetiltereftalat alınır. İkincisinde ise başlangıç maddesi olarak etilen glikol ve tereftalik asit alınır. Polimerleşmiş hammadde polimerleştirme kazanında soğutulur. Sonra küçük parçalar halinde kesilip üretimi yapılır. Polimerler erime noktası olan 260 derece de eritilerek yumuşan eğirme yöntemiyle filament hale getirilir. Bunların mukavemetlerinin artması için bir germe çekme işlemi uygulaması da yapılır.
Poliester lifleri asitlere karşı dayanıklıdır. Kuru temizleme de kullanılan çözücülere ve ağartıcılara karşı da dayanım gösterirler. Ama kuvvetli alkalilerse liflere zarar vermektedir. Poliester lifler güneş ışığına dayanıklıdır. Perdelik kumaş olarak kullanımları da uygundur. Çünkü küf, güve, mantar, bakteri ve diğer zararlı böceklerden etkilenmez. polyester sünger elektrik iletme özelliği çok düşüktür. Bu sayede statik elektrikle yüklenir.
Polyester Sünger Malzeme Detayları
Günümüzde polyester liflerinin kullanım alanları oldukça artmış durumdadır. Hemen hemen her sektör de tercih edilen liflerdir. Pes polyester sünger genelde beyaz renkte üretilir. Parlak bir görünümü vardır. İstenildiğinde yarı mat ya da mat olarakta elde edilebilirler. Çeşitli boyutlar da üretilebilirler. Mukavemeti üretim şekline bağlı olarak değişir. Polisterler lif sürtünmeye karşı çok dayanıklıdır. Tüylenme sorunu yaşatabilir. Sıcak fiksaj işlemi uygulanan poliester liflerinin boyutu değişmez. Poliester liflerin tüm bu özellikleri onun kullanım alanlarının artmasını sağlamıştır. Şimdiler de giyim, endüstri ve ev tekstil sektöründe en çok kullanılan liflerdendir.