3D Baskı Tasarım Nasıl Yapılır?

Geri Dön

3D Baskı Tasarım Nedir?

3D Baskı Tasarım Nasıl Yapılır?

3D baskı, yeni nesil teknolojilerden birisi olarak kabul edilir. Fakat endüstriyel alanda kullanılmaya başlanması oldukça eskidir. 3D baskının tarihi, 1970 yılına kadar götürülebiliyor. Teknik olarak bilgisayar ortamında bulunan dijital dosyaların fiziksel objelere dönüştürülmesi işlemine 3D baskı denir.


Matematikte bir cismin konumu tanımlanırken yatay, düşey ve derinlik referans alınarak merkeze uzaklığı kullanılır. XYZ koordinatları olarak adlandırılan bu sistem 3D terimi ile anılmaya başladığında koordinat değerleri en, boy ve derinlik şeklinde tanımlanır. 2D teknolojilerinin gelişmiş hali olan üç boyutlu çizimlerin farklını açıklamak adına 2D ile dijital fotoğraflar oluşturulurken 3D ile heykeller oluşturulabilir. Benzer mantık lazer yazıcılara uygulanmakta ve 3D ile alınan çıktılarda karşımıza belli bir hacim kaplayarak elle hissedilebilecek formlar ortaya çıkmaktadır.

3D baskılar, 3D yazıcılardan alınır. Bir çizimin 3D yazıcıda baskı yapılmadan önce CAD model tamamlanmış olmalıdır. Yani 3D baskı tasarım işleminin yapılarak modelleme oluşturulmalıdır. Model, tasarım mühendisleri yardımıyla en baştan çizilebileceği gibi 3D tarayıcılar sayesinde nesne üzerinden direkt olarak da alınabilir.


Üç boyutlu prototip hizmetleri sayesinde baskıya hazır tasarımlar yapılır. Bunun yapılması özel yazılımlar ve uzmanlık gerektirir. Uzman mühendisler gerekli yazılım bilgilerine sahip oldukları için prototiplemeyi istediğiniz şekilde yapabilirler. Yapılabileceklerin sınırı ise neredeyse yoktur. Mikro tasarımlardan makro tasarımlara kadar her şey kullanım alanına ve yazıcının özelliklerine göre geliştirilebilir.


Üç Boyutlu Prototip Avantajları

Üç boyutlu prototip hizmetleri endüstride kullanıcılarına pek çok avantaj sağlar. Üstelik her geçen gün bir taraftan mühendislik alanındaki gelişmeler diğer taraftan 3D yazıcı teknolojilerindeki gelişmeler ile elde edilebilecek avantajlar artmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:


  • Ar-Ge sürecini kısaltmaktadır.
  • İletişim yeteneğini arttırmaktadır.
  • Seri üretim masraflarına başlamadan test numunesi üretmeye imkân vermektedir.
  • Tasarım iterasyonları yapmayı sağlamaktadır.
  • Sanal ortamda tasarlanan bir ürünün gerecek haliyle istenilen boyutlara sahip olup olmadığını kontrol etmeyi sağlamaktadır.
  • Üretim hatalarının engellenmesini sağlamaktadır.
  • Mühendislik revizyonlarını azaltmaktadır.
  • Daha sonra karşılaşılabilecek kullanıcı sorunlarının tasarım aşamasında tespit edilmesini sağlamaktadır.

Aslında 3D baskı tasarım ürün geliştirme sürecini azaltmaya yöneliktir. Çünkü hangi sektörde olunursa olunuşun, hangi boyutlarda bir üretim yapılacak olursa olsun ürün geliştirme sürecinde zaman uzadıkça maliyetlerde hızlı artış yaşanır. Yine Ar-Ge sürecinin erken dönemlerinde yapılacak olası hatalar maliyeti düşürürken kalıp maltı ve seri üretim sonrası fark edilecek hatalar, toplam maliyeti çok daha katlayabilir. Eğer kalıp imalatına başlanmadan seri üretimi düşünülen ürüne ait gerçekçi ve hassas bir prototip model ile son üründen beklenen özellikler test edilir ise daha sonra ortaya çıkabilecek büyük sorunların önüne geçilmiş olur. Hem zaman kaybı olmaz hem de tasarruf edilmiş olur.


3D Baskı Tasarım ile Yapılabilecekler

3D baskı tasarım ile günümüzde doğrudan üretimler, ürün geliştirmeleri, genel numuneler, fonksiyonel testler, mimari maketler, pazarlama iletişimleri, sanatsal çalışmalar, dental medikal uygulamalar ve daha pek çok farklı şekilde yapılabilmektedir. Günümüzde bu teknoloji ağırlıklı olarak kalıp çıkarmada ve kalıpların üretiminde kullanılıyor olsa da gün geçtikçe daha ileri seviyeye taşınıyor. Direkt olarak ürünü çıkartabilecek akıllı prototip sistemler geliştiriliyor.


Endüstriyel Kesim olarak tamamen bilgisayar ortamında 3D CAD çizimlerinin hazırlanmasını ve üç boyutlu fizikse modellerin elde edilmesini sağlayan çözümler sunuyoruz. Model ve dosyalarınızı bilgisayar ortamında görülebilir fiziksel nesnelere dönüştürüyoruz. Seri üretime geçmeden üretim hatalarını azaltacak, maliyet konusunda tasarruf etmenizi sağlayacak ve zaman kazandıracak uygulamalar yapıyoruz. Tamamen tercihlerinize göre tasarımlar gerçekleştiriyor, hayalinizdeki ürünleri dijital ortamda gerçek formlarına kavuşturuyoruz.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial