Ofset Baskı Nedir?

ofset kutu

Teknolojinin gelişmesi, baskı tekniklerinin de gelişmesini ve çeşitlenmesini sağlamıştır. Modern matbaacılık uygulamaları kapsamında en fazla tercih edilen tekniklerden biri ofset baskıdır. Maliyetinin uygun olması, baskı kalitesinin yüksek olması gibi nedenler, ofset baskının yaygın olarak kullanılmasını sağlar. Bu gibi nedenlerle kitap, gazete, afiş gibi farklı kategorilerdeki pek çok ürün, ofset baskı tekniği ile elde edilir. 

Ofset baskı için kullanılan makinelerde kauçuk bir silindir yer alır. Mürekkebin yolculuğu ilk olarak baskı plakasında başlar. Ardından kauçuk silindire doğru ilerler. Kökeni 1904 yılına dayanan bu yöntemin temeli suyun itme kuvvetine dayanır. Su, mürekkebi baskı yapılacak alanlara iter. Baskı plakası, mürekkebi baskı için kullanırken herhangi bir yazı ve görsel içermeyen alanlar ise ıslatılır. Böylece her zaman net bir baskı elde edilmesi mümkün olur. Ofset baskının, geleneksel taş baskı yöntemiyle benzerlikler taşıdığı söylenebilir. 

Ofset baskının temel bileşenleri mürekkep, su, plaka ve kauçuk silindir olarak sıralanır. Kullanılan mürekkep, özel bir bileşene sahiptir ve su bazlı değildir. Suyun baskı sırasındaki işlevi, mürekkebin doğru alanlara dağılmasını sağlamaktır. Baskı makinelerinde yer alan plaka ise negatiflerin tutulduğu kısımdır. Kauçuk silindir kısmı, görüntünün kâğıda geçirilmesinde aktif rol üstlenir. 

Ofset Baskı Nasıl Yapılır?

Ofset baskı işlemi, belli aşamalar sonunda gerçekleşir. Baskı sürecinde ilk olarak tasarım hazırlanır. Baskının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi ve kaliteli olması için tasarım sürecinin profesyonel bir şekilde yönetilmesi önemlidir. 

Baskı tasarımı hazırlandıktan sonra kalıp hazırlama aşamasına geçilir. Tasarım, kalıba aktarılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra renklere uygun sayıda olacak şekilde plakalar ayarlanmalıdır. Plaka yapım aşaması profesyonel bir şekilde yapılırsa her zaman yüksek çözünürlükte baskılara ulaşılır. Mürekkep ve su dengesinin doğru ayarlanması da önemli detaylardan biridir. Dengesiz bir mürekkep-su ayarı söz konusu olduğunda, baskıdaki netlik bozulur. 

Plakadan kauçuk silindire oradan da kâğıda ya da diğer baskı yüzeylerine aktarılan görüntüler, kurumaya bırakılır. Ardından son aşamada kesme, katlama gibi işlemler yapılır. Çok sayfalı baskılarda ciltleme aşaması da vardır. Tüm süreçler tamamlanınca paketlemeye geçilir. Son aşamada yapılacak işlemler baskı türüne, adedine ve baskı sahibinin taleplerine göre değişir. 

Ofset Baskı Teknikleri ve Çeşitleri

Ofset baskı tekniğinin farklı çeşitleri vardır. Bunlardan birisi tabaka, diğeri ise web ofset baskı tekniği olarak adlandırılan yöntemlerdir. Tabaka ofset baskı yönteminde kullanılan makinelerde kalıp silindiri ve blanket gibi parçalar vardır. Ayrıca basınç silindiri, su sistemleri ve mürekkep de ünitelerde yer alır. Web ofset baskı da tabaka sistemine benzer şekilde işler. Ancak bazı yönleriyle daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür. Kâğıdın iki tarafına da aynı anda baskı yapılması, web ofset sisteminin önemli bir avantajıdır. Web ofset makinelerinde kaplamasız kâğıt ile baskı yapılması mümkündür. Böyle makinelerde kurutma işlemi absorpsiyon ile gerçekleşir. Kuruma aşaması için ayrı bir bekleme süresine ihtiyaç duyulmaz. Web ofset sisteminin avantajları oldukça fazladır. Bu avantajlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Baskı işlemi, gramajı düşük olan kâğıtlara yapılabilir.
  • Üretim hızı yüksek olduğu için çok sayıda baskıya kısa sürede ulaşmak mümkündür.
  • Web ofset baskının maliyeti düşüktür.
  • Elde edilen baskılar, kaliteli ve parlak bir görünüme sahiptir. 

Ofset Baskı Avantajları

Ofset baskı avantajları oldukça fazladır. Özellikle baskı sayısının fazla olması durumunda bu tekniği kullanmak daha avantajlıdır. Baskı çözünürlüğünün fazla olması da elde edilebilecek avantajlar arasındadır. Dergi, broşür gibi kalitenin zaruri olduğu durumlarda ofset baskı tekniği tercih edilmelidir. 

Ofset baskıda kâğıt dışında birçok yüzeye baskı yapılması mümkündür. Plastik, karton gibi yüzeylere de bu teknikle yazı ve görsel basılabilir. Gelecekte yeni teknolojilerin de eklenmesi ile ofset baskı süreçlerinin daha da avantajlı hale gelmesi beklenmektedir. Bu yöntemle baskı süreçlerini yöneten ve ilgili teknolojilere yatırım yapanlar, rekabet sürecinde daha başarılı olabilir. 

Ofset Baskı Kullanım Alanları

Ofset baskı pek çok alanda yaygın biçimde kullanılır. Gazete baskılarında kullanımı yaygındır. Ayrıca karton ambalaj, kitap, broşür baskılarında da sıkça tercih edilir. Kartvizit, fatura, davetiye için de bu teknikle baskı süreçleri yürütülür. 

Ofset yaldız baskı da yaygın kullanım alanlarından biridir. Özellikle davetiyelerde bu tür baskılar uygulanır. Bu teknikte kâğıt-karton üzerine metalik efektler eklenir. Yaldız baskıda genellikle altın, bronz ve gümüş gibi parlak renkler kullanılır. 

Ofset Baskının Ambalaj Sektöründe Kullanımı

Ofset baskı yöntemi ambalaj imalatı sırasında sıklıkla kullanılır. Karton ambalajlar eğer baskı içerecek biçimde üretilecekse ofset baskı tekniği tercih edilir. Bu yöntemin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni baskı maliyetlerinde tasarruf sağlaması ve hızlı bir şekilde baskı yapılmasıdır. Baskı kalitesinin yüksek olması da önemli bir avantajdır. 

Karton Ambalaj İmalatında Ofset Baskı Kullanmanın Faydaları

Karton ambalajlar, baskılı ya da baskısız olarak imal edilir. Firma logosu, firma bilgileri, çeşitli görseller ve farklı tasarımlar baskı olarak ambalaja uygulanabilir. Ambalajların dikkat çekici bir yapıda tasarlanması, ürünlerin de daha ilgi çekici hale gelmesini sağlar. Yani bir ürünün satışını artırmak ve onu müşterinin gözünde cazip kılmak için ambalajını da özenli bir şekilde tasarlamalısınız. Kampanya dönemleri, sezon açılışları ya da belli zaman dilimleri için özel ambalaj tasarımları yapılabilir. Ayrıca ürün, marka ya da firma için özel baskılar planlanması mümkündür. 

Baskılı karton ambalajlar için ofset baskı, en iyi çözümü sunar. Ofset baskı, ambalaj baskılarının kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Böylece yüksek miktardaki siparişler bile kısa süre içerisinde teslim edilir. Öte yandan hızlı bir şekilde baskı yapabilen makinelerde baskı kalitesinde azalma söz konusu olmaz. Her ambalajda aynı seviyede parlak ve canlı baskılar yer alır. Yapılan baskılar, ilk günkü kalitesini uzun yıllar korumaya devam eder. 

Proje Endüstriyel olarak kaliteli yapısıyla göz dolduran karton koli ve özel ölçülere sahip kutu ürünlerimizi, sizler için baskılı bir şekilde üretebiliyoruz. Yüksek baskı kalitesine sahip karton koli ve kutularımızı kullanarak ürünlerinizi, güvenli bir alanda muhafaza edebilir ya da uzun mesafelerde bile rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Sağlam yapıdaki koli ve kutular için baskı taleplerinizi, firmamızla iletişime geçerek iletebilirsiniz. 

ofset kutu ici eva
ofset baski
ofset baski 1
ofset baski 2
03 Haziran 2024
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial